Posypte okurkový salát touto ingrediencí a prospějete svému zdraví

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Okurkový salát je ideální volbou během horkých letních dní. Skvěle se hodí jako osvěžující svačina, příloha k večeři nebo lahůdka při grilování. Tento jednoduchý a chutný pokrm můžete snadno vylepšit přidáním další ingredience, která podpoří vaše zdraví.

Okurka má původ v Asii. Stále se zde nacházejí divoké odrůdy této rostliny, a to zejména na úpatí Himalájí. V Indii se okurky pěstovaly již před více než třemi tisíci lety a postupně se rozšířily do Egypta, Řecka a na Apeninský poloostrov. Ve starověkém Římě byla okurka ceněna pro své osvěžující vlastnosti a hojně se konzumovala v horkých dnech.

Okurky si zachovaly svou popularitu po celá staletí. Když Kryštof Kolumbus přivezl jejich sazenice na Haiti, rychle se rozšířily po Americe. V Česku se okurky objevily ve středověku, kdy je přivezli obchodníci z Byzantské říše. Zpočátku se okurky pěstovaly hlavně na venkově, kde z nich chudí lidé připravovali jednoduché saláty. Postupem času se však okurky dostaly i na stoly vyšších vrstev a staly se neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Nakládané okurky patří dodnes k tradičním specialitám.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Jak se zbavit plynatosti? Odbornice na výživu doporučuje, co snídat

Saláty z čerstvých okurek jsou stále velmi oblíbené. Kromě klasických receptů, můžete připravit mnoho dalších chutných a osvěžujících jídel s přídavkem cibule, papriky, avokáda nebo zázvoru, obohacených o různé omáčky. Zkuste přidat semínka koriandru, která okurkám dodají příjemnou, mírně citrusovou chuť.

Zdravotní výhody okurek a koriandru

Okurkové saláty nejsou jen chutné, ale také zdravé. Okurky obsahují 95 % vody, mají nízký obsah kalorií a skvěle osvěží. Obsahují cenné živiny, například flavonoidy, příznivě působí na kardiovaskulární systém tím, že posilují cévy a snižují krevní tlak. Lignany, které jsou fytoestrogeny, mají protirakovinné účinky, snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zmírňují obtíže spojené s menopauzou. Okurky jsou také zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B a minerálů, jako je vápník, železo, hořčík a draslík. Mají rovněž alkalizující účinek, což pomáhá neutralizovat přebytečné kyseliny v těle a předcházet tak různým zdravotním problémům, jako je oslabená imunita, bolesti hlavy nebo únava.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Můžete nachladnout, pokud máte v noci otevřené okno? Pozor na průvan

Semínka koriandru stojí za to přidat do okurkových salátů nejen pro jejich příjemnou chuť a vůni, ale také pro jejich bohatství na éterické oleje, zejména linalol, který má protizánětlivé, uklidňující a relaxační účinky. Tyto vlastnosti pomáhají zlepšovat peristaltiku střev, stimulují chuť k jídlu a pomáhají při bolestech břicha, nadýmání a průjmu. Semínka koriandru jsou rovněž zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů, které posilují imunitu a neutralizují škodlivé účinky volných radikálů, čímž zpomalují proces stárnutí a předcházejí rakovině.

Látky obsažené v semínkách koriandru mohou pomoci snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, podporovat trávení tuků a chránit před kardiovaskulárními onemocněními. Kromě toho podporují vylučování inzulínu, což pomáhá udržovat hladinu glukózy v krvi pod kontrolou.

Recept na okurkový salát s koriandrem

Příprava okurkového salátu je velmi jednoduchá. Omyjte a oloupejte půl kilogramu čerstvých okurek (některé recepty umožňují ponechat slupku). Nakrájejte okurky na tenké plátky, posypte solí, promíchejte a nechte odstát 15 minut. Poté slijte přebytečnou šťávu.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Med nebo cukr: Co je zdravější? Budete překvapeni

Do mísy nalijte 200 ml smetany (ideálně bez přísad, jako jsou zahušťovadla nebo stabilizátory), přidejte malé množství cukru, sůl, pepř, citronovou šťávu nebo jablečný ocet (jednu čajovou lžičku) a jemně nasekaný kopr. Vše důkladně promíchejte. Výslednou omáčku nalijte na okurky a posypte semínky koriandru. Salát nechte vychladit v lednici.

K nakrájeným okurkám můžete přidat také tenké plátky papriky, bílou nebo červenou cibuli, česnek, avokádo nebo pažitku. Salát promíchejte s dresinkem na bázi rýžového octa a agávového sirupu nebo sójové omáčky, sezamového oleje a rýžového octa – všechny ingredience ve stejném poměru. Před podáváním posypte pokrm sezamovými semínky nebo jemně nasekanými arašídy.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *