Česko

Med nebo cukr: Co je zdravější? Budete překvapeni

Med je často zmiňován jako zdravější alternativa k bílému cukru. Je ale skutečně lepší? Odborník na výživu přináší dvě důležité skutečnosti. Pokud rádi sladíte medem, měli byste o tom vědět.

Výživové hodnoty medu

Med obsahuje antioxidanty, minerální soli, stopové prvky a vitamíny. Mnoho léčivých a imunitu podporujících látek je vyrobeno z jeho extraktů. Navíc je med chutný a sladký, což ho činí lákavou náhradou tradičního cukru, který poskytuje jen prázdné kalorie.

Odborný pohled na med

Slazení medem je velmi populární, ale je skutečně lepší? Odborník na výživu Michał Wrzosek se rozhodl tuto otázku objasnit. Rozebírá mýty a nesprávné představy o medu.

„Med je převážně glukóza a fruktóza s malou výživovou hodnotou vzhledem k jeho vysoké energetické hodnotě,“ upozorňuje.

Přečtěte si také tento zajímavý článek:  Můžete ji pěstovat na parapetu. Je zdravější než jakákoliv jiná zelenina

Energetická hodnota medu

Tento fakt je ještě zřetelnější, když uvážíme, že 100 gramů medu obsahuje 320 kcal. Navíc med při vysokých teplotách, například v čaji, ztrácí své výživové hodnoty, dodává Michał Wrzosek a vysvětluje, že med není tak zdravý, jak se dlouho věřilo.

„Je lepší volit sladidla s nízkým obsahem kalorií a s výživovými hodnotami, například různé druhy ovoce,“ navrhuje.

Názor dalších odborníků

Podobný názor sdílí i odbornice na výživu Hanna Stolińska. „Museli byste sníst hodně medu, aby to mělo skutečný účinek,“ upozorňuje. „A je to také cukr, takže bych ho nedoporučovala jako jeden z produktů prospěšných pro naše zdraví,“ zdůrazňuje.

Kalorická hodnota medu

I když má med na 100 gramů méně kalorií než cukr, jeho konzumace může způsobit přibírání na váze místo hubnutí. Jak je to možné? Med je více než dvakrát těžší než bílý cukr. Když si tedy osladíme čaj lžičkou medu, přijmeme dvakrát více kalorií než při použití běžného cukru.

Přečtěte si také tento zajímavý článek:  Co se stane, když každý den sníte hrst jahod? Překvapivé účinky na vaše tělo

Samozřejmě to neznamená, že se musíte medu vzdát, pokud ho máte rádi. Měli byste si však uvědomit, že med obsahuje vysoké množství cukru a při teplotách nad 45 stupňů Celsia ztrácí většinu svých zdravotních přínosů. Slazení horkého čaje nebo jeho použití při pečení tedy vašemu tělu neprospívá. A vzhledem k tomu, že je med drahý, možná bude lepší sáhnout po jiné alternativě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *