Posypte okurkový salát touto ingrediencí a prospějete svému zdraví

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Okurkový salát je ideální volbou během horkých letních dní. Skvěle se hodí jako osvěžující svačina, příloha k večeři nebo lahůdka při grilování. Tento jednoduchý a chutný pokrm můžete snadno vylepšit přidáním další ingredience, která podpoří vaše zdraví.

Okurka má původ v Asii. Stále se zde nacházejí divoké odrůdy této rostliny, a to zejména na úpatí Himalájí. V Indii se okurky pěstovaly již před více než třemi tisíci lety a postupně se rozšířily do Egypta, Řecka a na Apeninský poloostrov. Ve starověkém Římě byla okurka ceněna pro své osvěžující vlastnosti a hojně se konzumovala v horkých dnech.

Okurky si zachovaly svou popularitu po celá staletí. Když Kryštof Kolumbus přivezl jejich sazenice na Haiti, rychle se rozšířily po Americe. V Česku se okurky objevily ve středověku, kdy je přivezli obchodníci z Byzantské říše. Zpočátku se okurky pěstovaly hlavně na venkově, kde z nich chudí lidé připravovali jednoduché saláty. Postupem času se však okurky dostaly i na stoly vyšších vrstev a staly se neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Nakládané okurky patří dodnes k tradičním specialitám.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Tajemství dlouhověkosti: Žena pila denně „tmavou vodu“ a dožila se 98 let. Co to vlastně je?

Saláty z čerstvých okurek jsou stále velmi oblíbené. Kromě klasických receptů, můžete připravit mnoho dalších chutných a osvěžujících jídel s přídavkem cibule, papriky, avokáda nebo zázvoru, obohacených o různé omáčky. Zkuste přidat semínka koriandru, která okurkám dodají příjemnou, mírně citrusovou chuť.

Zdravotní výhody okurek a koriandru

Okurkové saláty nejsou jen chutné, ale také zdravé. Okurky obsahují 95 % vody, mají nízký obsah kalorií a skvěle osvěží. Obsahují cenné živiny, například flavonoidy, příznivě působí na kardiovaskulární systém tím, že posilují cévy a snižují krevní tlak. Lignany, které jsou fytoestrogeny, mají protirakovinné účinky, snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zmírňují obtíže spojené s menopauzou. Okurky jsou také zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B a minerálů, jako je vápník, železo, hořčík a draslík. Mají rovněž alkalizující účinek, což pomáhá neutralizovat přebytečné kyseliny v těle a předcházet tak různým zdravotním problémům, jako je oslabená imunita, bolesti hlavy nebo únava.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Proč je dobré mít v zahradě ježka? Přináší mnoho výhod

Semínka koriandru stojí za to přidat do okurkových salátů nejen pro jejich příjemnou chuť a vůni, ale také pro jejich bohatství na éterické oleje, zejména linalol, který má protizánětlivé, uklidňující a relaxační účinky. Tyto vlastnosti pomáhají zlepšovat peristaltiku střev, stimulují chuť k jídlu a pomáhají při bolestech břicha, nadýmání a průjmu. Semínka koriandru jsou rovněž zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů, které posilují imunitu a neutralizují škodlivé účinky volných radikálů, čímž zpomalují proces stárnutí a předcházejí rakovině.

Látky obsažené v semínkách koriandru mohou pomoci snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, podporovat trávení tuků a chránit před kardiovaskulárními onemocněními. Kromě toho podporují vylučování inzulínu, což pomáhá udržovat hladinu glukózy v krvi pod kontrolou.

Recept na okurkový salát s koriandrem

Příprava okurkového salátu je velmi jednoduchá. Omyjte a oloupejte půl kilogramu čerstvých okurek (některé recepty umožňují ponechat slupku). Nakrájejte okurky na tenké plátky, posypte solí, promíchejte a nechte odstát 15 minut. Poté slijte přebytečnou šťávu.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Domníváme se, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti škodí tělu. Lékař varuje před jejich konzumací

Do mísy nalijte 200 ml smetany (ideálně bez přísad, jako jsou zahušťovadla nebo stabilizátory), přidejte malé množství cukru, sůl, pepř, citronovou šťávu nebo jablečný ocet (jednu čajovou lžičku) a jemně nasekaný kopr. Vše důkladně promíchejte. Výslednou omáčku nalijte na okurky a posypte semínky koriandru. Salát nechte vychladit v lednici.

K nakrájeným okurkám můžete přidat také tenké plátky papriky, bílou nebo červenou cibuli, česnek, avokádo nebo pažitku. Salát promíchejte s dresinkem na bázi rýžového octa a agávového sirupu nebo sójové omáčky, sezamového oleje a rýžového octa – všechny ingredience ve stejném poměru. Před podáváním posypte pokrm sezamovými semínky nebo jemně nasekanými arašídy.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *