Děláte toto s jablkem před konzumací? Velká chyba

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Jablka patří k nejoblíbenějším druhům ovoce v Česku a jsou dostupná po celý rok. Díky svým výjimečným vlastnostem jsou považována za jedno z nejzdravějších ovocí na světě. Pokud však chcete plně využít jejich zdravotní přínosy, je důležité si dát pozor na jednu věc. O tomto mluví odborník na výživu Dr. Michał Wrzosek.

Odborník na výživu varuje před loupáním jablek

Dr. Michał Wrzosek, klinický dietolog a sportovní trenér, apeluje na lidi, aby neloupali jablka. V krátkém videu na Instagramu zdůrazňuje, že právě slupka je tou nejcennější částí tohoto ovoce.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Podceňovaný, ale nabitý zdravím: 5 důvodů, proč zařadit lilky do jídelníčku

„Když oloupete jablko, připravíte se o draslík, vitamín C a betakaroten. Samozřejmě, i samotná dužina je obsahuje, ale v menším množství. Loupáním také ztrácíte vlákninu, která zasytí a přispívá ke zdravému trávení. Slupka je doslova pokladnicí antioxidantů, které chrání naše buňky před poškozením,“ vysvětluje Dr. Wrzosek. Navíc červená slupka jablek obsahuje až 2,5krát více antioxidantů než dužina.

Obavy z pesticidů a jak je odstranit

Mnoho lidí se vyhýbá konzumaci ovoce a zeleniny se slupkou kvůli obavám z pesticidů. Dr. Wrzosek připouští, že slupky mohou být kontaminované, ale většina ovoce dostupného v obchodech nepřekračuje povolené limity. Navíc důkladné mytí ovoce může množství pesticidů snížit až o polovinu.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Bylinný botox: Přírodní cesta k hladké pleti

Jak správně umýt ovoce, abyste se zbavili pesticidů?

Pro odstranění pesticidů z povrchu ovoce doporučuje Dr. Wrzosek umývání ve dvou fázích: nejprve v kyselé vodě a poté v zásaditém roztoku.

  1. Kyselá fáze: Ponorte ovoce do vody s přídavkem jablečného octa nebo kyseliny citrónové. Tím se odstraní bakterie ze slupky.
  2. Zásaditá fáze: Poté ovoce ponořte do roztoku vody s jedlou sodou (dvě čajové lžičky sody na litr vody). Nechte působit 15 minut. Tento jednoduchý trik pomůže odstranit zbytky pesticidů a konzervačních látek.
Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Domníváme se, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti škodí tělu. Lékař varuje před jejich konzumací

Nakonec ovoce důkladně opláchněte pod tekoucí vodou. Tím zajistíte, že jablka budou nejen zdravá, ale i bezpečná ke konzumaci.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *