Česko

Děláte toto s jablkem před konzumací? Velká chyba

Jablka patří k nejoblíbenějším druhům ovoce v Česku a jsou dostupná po celý rok. Díky svým výjimečným vlastnostem jsou považována za jedno z nejzdravějších ovocí na světě. Pokud však chcete plně využít jejich zdravotní přínosy, je důležité si dát pozor na jednu věc. O tomto mluví odborník na výživu Dr. Michał Wrzosek.

Odborník na výživu varuje před loupáním jablek

Dr. Michał Wrzosek, klinický dietolog a sportovní trenér, apeluje na lidi, aby neloupali jablka. V krátkém videu na Instagramu zdůrazňuje, že právě slupka je tou nejcennější částí tohoto ovoce.

„Když oloupete jablko, připravíte se o draslík, vitamín C a betakaroten. Samozřejmě, i samotná dužina je obsahuje, ale v menším množství. Loupáním také ztrácíte vlákninu, která zasytí a přispívá ke zdravému trávení. Slupka je doslova pokladnicí antioxidantů, které chrání naše buňky před poškozením,“ vysvětluje Dr. Wrzosek. Navíc červená slupka jablek obsahuje až 2,5krát více antioxidantů než dužina.

Přečtěte si také tento zajímavý článek:  Možná máte doma poklad. Prohlédněte si svůj porcelán

Obavy z pesticidů a jak je odstranit

Mnoho lidí se vyhýbá konzumaci ovoce a zeleniny se slupkou kvůli obavám z pesticidů. Dr. Wrzosek připouští, že slupky mohou být kontaminované, ale většina ovoce dostupného v obchodech nepřekračuje povolené limity. Navíc důkladné mytí ovoce může množství pesticidů snížit až o polovinu.

Jak správně umýt ovoce, abyste se zbavili pesticidů?

Pro odstranění pesticidů z povrchu ovoce doporučuje Dr. Wrzosek umývání ve dvou fázích: nejprve v kyselé vodě a poté v zásaditém roztoku.

  1. Kyselá fáze: Ponorte ovoce do vody s přídavkem jablečného octa nebo kyseliny citrónové. Tím se odstraní bakterie ze slupky.
  2. Zásaditá fáze: Poté ovoce ponořte do roztoku vody s jedlou sodou (dvě čajové lžičky sody na litr vody). Nechte působit 15 minut. Tento jednoduchý trik pomůže odstranit zbytky pesticidů a konzervačních látek.
Přečtěte si také tento zajímavý článek:  5 potravin, které byste měli vyřadit ze svého jídelníčku: Poškozují zdraví

Nakonec ovoce důkladně opláchněte pod tekoucí vodou. Tím zajistíte, že jablka budou nejen zdravá, ale i bezpečná ke konzumaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *