Děláte toto s jablkem před konzumací? Velká chyba

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Jablka patří k nejoblíbenějším druhům ovoce v Česku a jsou dostupná po celý rok. Díky svým výjimečným vlastnostem jsou považována za jedno z nejzdravějších ovocí na světě. Pokud však chcete plně využít jejich zdravotní přínosy, je důležité si dát pozor na jednu věc. O tomto mluví odborník na výživu Dr. Michał Wrzosek.

Odborník na výživu varuje před loupáním jablek

Dr. Michał Wrzosek, klinický dietolog a sportovní trenér, apeluje na lidi, aby neloupali jablka. V krátkém videu na Instagramu zdůrazňuje, že právě slupka je tou nejcennější částí tohoto ovoce.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Připravte si tento nápoj: Podpoří trávení a nastartuje metabolismus

„Když oloupete jablko, připravíte se o draslík, vitamín C a betakaroten. Samozřejmě, i samotná dužina je obsahuje, ale v menším množství. Loupáním také ztrácíte vlákninu, která zasytí a přispívá ke zdravému trávení. Slupka je doslova pokladnicí antioxidantů, které chrání naše buňky před poškozením,“ vysvětluje Dr. Wrzosek. Navíc červená slupka jablek obsahuje až 2,5krát více antioxidantů než dužina.

Obavy z pesticidů a jak je odstranit

Mnoho lidí se vyhýbá konzumaci ovoce a zeleniny se slupkou kvůli obavám z pesticidů. Dr. Wrzosek připouští, že slupky mohou být kontaminované, ale většina ovoce dostupného v obchodech nepřekračuje povolené limity. Navíc důkladné mytí ovoce může množství pesticidů snížit až o polovinu.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Jak připravit maso, aby bylo měkké jako z luxusní restaurace

Jak správně umýt ovoce, abyste se zbavili pesticidů?

Pro odstranění pesticidů z povrchu ovoce doporučuje Dr. Wrzosek umývání ve dvou fázích: nejprve v kyselé vodě a poté v zásaditém roztoku.

  1. Kyselá fáze: Ponorte ovoce do vody s přídavkem jablečného octa nebo kyseliny citrónové. Tím se odstraní bakterie ze slupky.
  2. Zásaditá fáze: Poté ovoce ponořte do roztoku vody s jedlou sodou (dvě čajové lžičky sody na litr vody). Nechte působit 15 minut. Tento jednoduchý trik pomůže odstranit zbytky pesticidů a konzervačních látek.
Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Naši předci věděli, proč to konzumovat. Chrání srdce a snižuje krevní tlak

Nakonec ovoce důkladně opláchněte pod tekoucí vodou. Tím zajistíte, že jablka budou nejen zdravá, ale i bezpečná ke konzumaci.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *