Roste nám pod okny zadarmo. Snižuje krevní tlak a bojuje proti anémii

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Každý zkušený zahrádkář ví, že kopřivy není radno se zbavovat. Přestože jde o plevel, má mnoho způsobů využití a je známá svými pozoruhodnými zdraví prospěšnými vlastnostmi.

Na jaře se v zahradách objevují mladé stonky kopřivy. To je nejlepší čas na jejich sběr a využití k přípravě výživného nálevu na posílení našeho organismu. Jak na to?

Kopřivu nevyhazujte

S příchodem jara se na našich zahradách objevují mladé výhonky rostlin včetně kopřivy. Nejvhodnější doba pro sběr je v dubnu nebo květnu, kdy má kopřiva již vyvinuté listy, ale ještě nekvete.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Před snídaní si dejte lžíci tohoto oleje. Vyčistí vám střeva a budete se cítit lépe

Mladé stonky kopřivy jsou bohaté na živiny a stopové prvky, které můžeme využít různými způsoby v domácnosti i na zahradě. Rostlina obsahuje vitaminy (včetně C, B a A), železo, hořčík a další minerální látky.

Každý zkušený zahradník určitě ví, jak účinné je kopřivové hnojivo při pěstování zeleniny, ale málokdo si uvědomuje, že správně připravená kopřiva prospívá nejen rostlinám, ale i lidskému zdraví.

Výživný kopřivový nálev

Ačkoli si mnozí lidé spojují kopřivu s popáleninami, ukazuje se, že správně zpracovaná kopřiva nemá na náš organismus žádné negativní účinky. Naopak, nálev z kopřivy posiluje a dodává vitalitu.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Cukr v misce v lednici? Ušetří vám to peníze za elektřinu

Mladé výhonky, bohaté na železo, vitaminy a minerály, pomáhají nahradit nedostatky ve stravě a vyživují organismus. Zabraňují anémii, působí proti únavě a podporují metabolismus. Kopřiva má také močopudné vlastnosti a pomáhá odstraňovat toxiny z těla. Navíc přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi a krevního tlaku. Kopřivový čaj se doporučuje i alergikům a lidem trpícím bolestmi kloubů.

Kopřiva pro krásu

Konzumace kopřivy neprospívá pouze zdraví a kondici organismu, ale také vzhledu pokožky. Díky bohatému obsahu vitaminů vyživuje pleť a regeneruje vlasy a nehty.

Kopřiva obsahuje rovněž cenné antioxidanty, které dodávají pokožce mladistvý a zářivý vzhled. Tyto antioxidanty mají navíc i protirakovinné účinky.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Domácí maska na suché a popraskané ruce v zimním období

Jak připravit kopřivový nálev?

Na jaře nasbírané mladé kopřivové listy krátce povařte tím, že je asi na 30 sekund přelijete vroucí vodou. K přípravě nápoje lze použít i sušené kopřivové listy, přičemž příprava trvá o něco déle.

Výsledný nálev lze pít až dvakrát denně, nejlépe ráno, před jídlem. Stojí za zmínku, že kromě kopřivového nálevu si můžeme připravit i výživnou polévku nebo koktejl s přidáním oblíbeného ovoce a zeleniny.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *