Přidejte do krupicové kaše tuto surovinu a získáte nejlahodnější verzi tohoto klasického pokrmu

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Sladká hlavní jídla jsou pro mnohé nostalgickou vzpomínkou na dětství. Dukátové buchtičky, ovocné knedlíky, šišky s mákem nebo nudle s tvarohem – všechny mají své místo v tradiční kuchyni. Mezi neodmyslitelné klasiky patří i krupicová kaše, která se obvykle podává s máslem, kakaem a cukrem.

Pokud však toužíte po něčem výjimečném, vyzkoušejte recept šéfkuchaře Přemka Forejta. Díky aromatickému koření a sladkému karamelu povýší tuto jednoduchou pochoutku na neodolatelný gurmánský zážitek.

Co budete potřebovat?

Na přípravu této lahodné krupicové kaše si nachystejte následující ingredience:

  • 0,5 l mléka
  • 45 g pšeničné krupice (pro bezlepkovou verzi lze použít rýžovou krupici)
  • Špetku soli
  • Cukr (do kaše i na přípravu karamelu)
  • Několik lžic másla
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč
  • Koření: hřebíček, skořice, kardamom
Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Proč byste neměli nechávat sklenici vody na nočním stolku? Důvod vás překvapí

Postup přípravy krok za krokem

1. Ochucené mléko jako základ dokonalosti

Do hrnce nalijte mléko, přidejte lžíci cukru dle chuti, špetku soli a veškeré koření. S hřebíčkem zacházejte opatrně, aby jeho chuť nepřebila ostatní ingredience. Mléko za stálého míchání vařte přibližně pět minut – zabráníte tak jeho připálení. Přemek Forejt doporučuje přidat také několik lístků kávy, které dodají jemný aromatický podtón.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Jak nejlépe zasít cibuli a co zasadit vedle ní pro bohatou úrodu

2. Příprava ovoce: Pomerančová kůra a karamelizovaná jablka

Pomeranč důkladně omyjte a škrabkou odeberte dvě tenké vrstvy kůry – dbejte na to, abyste nezachytili hořkou bílou část. Jablko nakrájejte na menší kousky. Pokud ponecháte slupku, kousky zůstanou pevnější, bez ní se rychleji rozvaří.

V pánvi nechte rozpustit několik lžic cukru, dokud se nezačne tavit na karamel. Přidejte máslo a na mírném ohni míchejte krouživými pohyby, aby se karamel rovnoměrně spojil. Do zlatavého karamelu přidejte jablka, promíchejte a nechte je pár minut změknout.

3. Finále: Krémová kaše a spojení chutí

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Masová dieta: Zaručené hubnutí nebo zdravotní riziko? Odborníci varují před vedlejšími účinky

Ochucené mléko přeceďte, abyste odstranili koření a pomerančovou kůru. Do horkého mléka za stálého míchání vsypte krupici a vařte, dokud kaše nezhoustne. Nakonec už jen servírujte – krupicovou kaši rozdělte na talíře a dozdobte karamelizovanými jablky.

Závěr

Tento recept je důkazem, že i jednoduchá krupicová kaše se dá proměnit v luxusní dezert. Spojení aromatického koření, jemného karamelu a svěžího ovoce dodává pokrmu novou dimenzi chuti. Vyzkoušejte tuto variantu a dopřejte si nevšední zážitek z oblíbené dětské klasiky.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *