Sladká hlavní jídla jsou pro mnohé nostalgickou vzpomínkou na dětství. Dukátové buchtičky, ovocné knedlíky, šišky s mákem nebo nudle s tvarohem – všechny mají své místo v tradiční kuchyni. Mezi neodmyslitelné klasiky patří i krupicová kaše, která se obvykle podává s máslem, kakaem a cukrem.
Pokud však toužíte po něčem výjimečném, vyzkoušejte recept šéfkuchaře Přemka Forejta. Díky aromatickému koření a sladkému karamelu povýší tuto jednoduchou pochoutku na neodolatelný gurmánský zážitek.
Co budete potřebovat?
Na přípravu této lahodné krupicové kaše si nachystejte následující ingredience:
- 0,5 l mléka
- 45 g pšeničné krupice (pro bezlepkovou verzi lze použít rýžovou krupici)
- Špetku soli
- Cukr (do kaše i na přípravu karamelu)
- Několik lžic másla
- 1 jablko
- 1 pomeranč
- Koření: hřebíček, skořice, kardamom
Postup přípravy krok za krokem
1. Ochucené mléko jako základ dokonalosti
Do hrnce nalijte mléko, přidejte lžíci cukru dle chuti, špetku soli a veškeré koření. S hřebíčkem zacházejte opatrně, aby jeho chuť nepřebila ostatní ingredience. Mléko za stálého míchání vařte přibližně pět minut – zabráníte tak jeho připálení. Přemek Forejt doporučuje přidat také několik lístků kávy, které dodají jemný aromatický podtón.
2. Příprava ovoce: Pomerančová kůra a karamelizovaná jablka
Pomeranč důkladně omyjte a škrabkou odeberte dvě tenké vrstvy kůry – dbejte na to, abyste nezachytili hořkou bílou část. Jablko nakrájejte na menší kousky. Pokud ponecháte slupku, kousky zůstanou pevnější, bez ní se rychleji rozvaří.
V pánvi nechte rozpustit několik lžic cukru, dokud se nezačne tavit na karamel. Přidejte máslo a na mírném ohni míchejte krouživými pohyby, aby se karamel rovnoměrně spojil. Do zlatavého karamelu přidejte jablka, promíchejte a nechte je pár minut změknout.
3. Finále: Krémová kaše a spojení chutí
Ochucené mléko přeceďte, abyste odstranili koření a pomerančovou kůru. Do horkého mléka za stálého míchání vsypte krupici a vařte, dokud kaše nezhoustne. Nakonec už jen servírujte – krupicovou kaši rozdělte na talíře a dozdobte karamelizovanými jablky.
Závěr
Tento recept je důkazem, že i jednoduchá krupicová kaše se dá proměnit v luxusní dezert. Spojení aromatického koření, jemného karamelu a svěžího ovoce dodává pokrmu novou dimenzi chuti. Vyzkoušejte tuto variantu a dopřejte si nevšední zážitek z oblíbené dětské klasiky.