Nezahušťujte omáčky moukou. Toto je lepší a zdravější možnost

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Máte rádi omáčky, ale nechcete používat mouku? Možná máte nesnášenlivost lepku nebo si hlídáte příjem kalorií. Ani v těchto případech se nemusíte vzdát svých oblíbených jídel. Mouku lze nahradit mnoha způsoby. Záleží jen na tom, co vaříte, a na správném výběru ingredience. Existuje hned několik zdravějších možností.

Vyzkoušejte škrob a zeleninu

Smíchejte kukuřičný nebo bramborový škrob s trochou vody. Tím zabráníte tvorbě hrudek v omáčce. Jemně ho vmíchejte do horké tekutiny a nechte krátce povařit. Tento způsob se hodí především pro zeleninová nebo houbová jídla, ale je vhodný i pro omáčky k těstovinám.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Jak snadno uvolnit ucpaný odtok pomocí běžného kosmetického krému

Podobně může posloužit i rozmačkaný vařený brambor nebo nastrouhaný syrový brambor, který přidáte do pokrmu během vaření. Tento způsob je vhodný pro všechny omáčky obsahující brambory nebo zeleninu. Zahušťovat tak můžete i polévky. Mějte však na paměti, že tímto způsobem přidáváte pokrmu více kalorií. Obecně platí, že zeleninová jídla lze zahušťovat částí zeleniny, která se v pokrmu již nachází a kterou jednoduše rozmixujete. Pro tento účel jsou ideální mrkev, cuketa nebo dýně. Stejný postup můžete uplatnit i v případě luštěnin.

Vyzkoušejte droždí, sýr a křen

Drožďové vločky jsou skvělé pro masová, smetanová i tmavá jídla. Mají mírně pikantní chuť a stačí je nasypat do horké omáčky, nechat rozpustit a krátce povařit.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Venčit kočku venku vůbec není v pořádku. Tohle je důvod

Pro zahuštění světlých omáček je vhodný smetanový sýr. V tomto případě však nechte omáčku před přidáním sýra mírně vychladnout, jinak by se sýr mohl srazit. Nakonec budete možná potřebovat přidat trochu koření pro intenzivnější chuť.

Křen je ideální k rybám nebo hovězímu masu. Čerstvý křen však používejte pouze na zahušťování, nikdy ho nepřidávejte přímo do omáčky. Nejprve ho krátce orestujte na troše tuku na pánvi, promíchejte se strouhankou a teprve poté přidejte do omáčky.

Výbornou volbou je také strouhanka z tmavého nebo celozrnného chleba.

Ovesné vločky zahustí a spojí

Nezapomínejme na ovesné vločky. Jsou ideální pro lehké omáčky, zeleninová jídla a polévky. Můžete je také použít místo mouky v sekané nebo masových kuličkách. Díky své lepivosti mohou nahradit nejen mouku, ale i vejce. Sekaná tak nebude nikdy praskat a bude zdravější.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Jak účinně odehnat krtka ze zahrady v zimě? Rady pro zahrádkáře

Lze využít i rýžovou mouku. Pokud ji doma nemáte, stačí rozemlít rýži na jemný prášek v mixéru a použít na zahuštění. Počítejte však s tím, že proces zahušťování může trvat o něco déle.

Obecně se doporučuje na jednu porci jídla použít přibližně dvě čajové lžičky zahušťovadla. Vyzkoušejte tyto zdravé alternativy a objevte nové možnosti pro chutné a zdravé omáčky bez mouky.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *