Skladování vajec v lednici je běžná praxe, která má za cíl prodloužit jejich čerstvost a trvanlivost. Nicméně, známá kuchařka Lara Gesslerová odhalila, že vajíčka raději uchovává mimo lednici. Podle jejích slov tím dosáhne toho, že jsou po uvaření měkčí.
Lara Gesslerová způsobila značný rozruch, když v rozhovoru pro pořad „Rogalska Show“ prozradila, že vajíčka neuchovává v lednici, ale mimo ni. Tento přístup mnoho lidí překvapil, protože většina z nás považuje lednici za jediné správné místo pro skladování vajec.
Je správné uchovávat vajíčka v lednici?
Během rozhovoru s Marzenou Rogalskou na TVN Style, Lara Gesslerová překvapila nejen moderátorku, ale i diváky, když uvedla, že vajíčka nedává do lednice.
„Kde se skladují v obchodě?“ zeptala se Gesslerová řečnicky. „Když jsou vajíčka mimo lednici, vajíčka míchaná budou jemnější, a pokud připravujete vejce naměkko z vajec přímo z lednice, bílek bude vždy gumový,“ vysvětlila.
Přestože skladování vajec v lednici jim nijak neškodí, pomáhá prodloužit jejich čerstvost. Ovšem rozhodně byste je neměli ukládat na dvířka lednice, protože časté otevírání a zavírání způsobuje kolísání teploty, což může negativně ovlivnit jejich čerstvost. Doporučuje se vajíčka před použitím vyndat z lednice a nechat je několik minut při pokojové teplotě. To je důležité nejen při pečení, ale i při přípravě vařených vajec.
Lze vajíčka uchovávat mimo lednici?
Skladování vajec mimo lednici je možné, ale pouze za určitých podmínek. Je třeba mít na paměti, že teplota v domácnosti bývá obvykle nižší než teplota skladování v obchodech. Navíc, uchovávání vajec na polici mimo lednici není běžnou praxí v každém obchodě, což závisí na interní politice daného řetězce.
Vejce by měla být skladována při stálé teplotě nepřesahující 20 stupňů Celsia a mimo přímé sluneční světlo. Proto není neobvyklé vidět vajíčka na regálech v obchodech, kde je teplota často nižší než 20 °C. Vajíčka tedy můžete skladovat jak v lednici, tak v kuchyňské skříňce nebo spíži, pokud je dodrženo několik podmínek. Nejprve je nutné zajistit, aby teplota v místě skladování nepřekročila 20 stupňů Celsia, například při vaření, kdy může být místnost zahřátá párou. Dále je důležité vyhnout se častému přemísťování vajec mezi výrazně odlišnými teplotami.
Vejce skladovaná při teplotě mezi 2 až 8 °C zůstávají čerstvá přibližně 5 týdnů, avšak je doporučeno je spotřebovat do 28 dní od snesení (řiďte se informacemi na obalu). Vajíčka skladovaná mimo lednici vydrží čerstvá o něco kratší dobu – přibližně týden (v případě čerstvých vajec z farmy) až 14 dní u vajec zakoupených v obchodě. Je důležité mít na paměti, že po 5 dnech skladování při pokojové teplotě se kvalita vajec začne zhoršovat a jejich výživová hodnota klesá.