Jak se léto chýlí ke konci, mnozí z nás přemýšlejí, jak si uchovat chuť slunečních dní na co nejdéle. Jedním z řešení je vychutnat si sezónní ovoce, kdykoli na něj dostaneme chuť. V tomto článku vám ukážeme, jak skladovat meloun tak, abyste si jeho osvěžující chuť mohli užívat i v zimě.
Meloun je symbolem léta – šťavnatý, osvěžující a ideální jako přísada do salátů, koktejlů nebo jen tak na zahnání žízně. S následujícím postupem si můžete jeho jedinečnou chuť uchovat na celý rok.
Příprava melounu pro dlouhodobé skladování
Nejprve si vyberte meloun o hmotnosti do 4 kilogramů. Důkladně ho umyjte pod tekoucí vodou a osušte. Poté použijte několik lžic jedlé sody a měkký kartáček k očištění slupky melounu. Prášek rovnoměrně naneste na celý povrch melounu a jemně ho vmasírujte. Poté meloun znovu opláchněte a osušte.
Po důkladném očištění přichází na řadu krájení. Ostrým nožem nakrájejte meloun na silné plátky a následně na středně velké trojúhelníky, jako byste ho běžně jedli.
Postup konzervování melounu
Připravte si čisté, sterilizované sklenice o objemu do 3 litrů. Nakrájené kousky melounu opatrně vložte do sklenic tak, aby se nepoškodily. Mezitím přiveďte vodu k varu. Jakmile je voda připravena, zalijte meloun ve sklenicích a nechte stát 15 minut. Poté vodu opatrně slijte.
Do každé sklenice přidejte 2 lžíce cukru, 1 lžíci soli, 1 lžičku kyseliny citronové a 1 lžičku koprových semínek. Nezapomeňte přidat směs koření: černý, bílý, zelený, růžový pepř a nové koření. Následně znovu zalijte meloun vroucí vodou a sklenice pevně uzavřete.
Nechte sklenice vychladnout při pokojové teplotě a poté je uložte na suché a chladné místo. Díky tomuto jednoduchému postupu budete mít osvěžující chuť léta k dispozici kdykoli, i když bude venku mráz.