Žihľava se ve vaření používá už roky. Někteří z ní připravují polévku, jiní ji přidávají do míchaných vajíček. Možností je mnoho. Lidé, kteří chtějí pečovat o své zdraví, by měli pít žihľavový nálev.
Jaká tajemství skrývá žihľava?
Žihľava je často mylně považována za rostlinu s malým využitím. Obecně se považuje za plevel. Tento přístup je nesprávný, protože ji můžeme přidávat do různých pokrmů. Žihľava má jemně sladkou chuť a polévka na jejím základě je jedinečnou specialitou. Dnes se podíváme na nálev z této bylinky.
Co žihľava obsahuje?
Žihľava obsahuje: vitamín A, vitamín K, vitamín C, vitamín B5, vitamín B2, organické kyseliny, esenciální oleje, minerály, aminokyseliny, taninové sloučeniny, chlorofyl, serotonin, histamin, železo, hořčík, draslík, fosfor, vápník, síru, jód, křemík, sodík.
Je třeba uznat, že výše uvedený seznam je působivý. Díky těmto složkám může mít žihľava pozitivní vliv na naše zdraví. Její zařazení do každodenního jídelníčku může pomoci nejen gurmánům.
Na co pomáhá žihľava?
Žihľava má mnoho výhod. Rostlina snižuje riziko alergických reakcí. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu, močoviny a chloridu sodného. Stojí za zmínku, že žihľava pomáhá zmírňovat bolest.
Nenápadná žihľava může pomoci při vypadávání vlasů. Bylina rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak. Žihľava také zabraňuje zánětům. Výhod je mnoho. Jak připravit žihľavový nálev?
Jednoduchý recept na žihľavový nálev
Nejlépe fungují žihľavy sesbírané před dubnem. Na nálev se používají listy a kořeny. Můžeme použít sušené nebo čerstvé části rostliny. Žihľavu zalijeme vroucí vodou a necháme odstát 15 minut. Nálev se vyplatí přikrýt talířkem.
Takto připravený nálev je nejlepší pít jednou denně před jídlem. Pomůže nám zvládnout jarní únavu a stres, který nás doprovází každý den. Pokud nemáme žihľavu nasbíranou sami, můžeme zajít do bylinkářství nebo lékárny. Na těchto místech bychom ji měli bez problémů sehnat.
Stojí také za to vědět, co je nejlepší pít před spaním, aby tělo mělo správnou regeneraci a uklidnění.