Toto nazýváme plevelem, ale ani netušíme, kolik vitamínů v sobě skrývá. Velmi podceňovaná rostlina

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Žihľava se ve vaření používá už roky. Někteří z ní připravují polévku, jiní ji přidávají do míchaných vajíček. Možností je mnoho. Lidé, kteří chtějí pečovat o své zdraví, by měli pít žihľavový nálev.

Jaká tajemství skrývá žihľava?

Žihľava je často mylně považována za rostlinu s malým využitím. Obecně se považuje za plevel. Tento přístup je nesprávný, protože ji můžeme přidávat do různých pokrmů. Žihľava má jemně sladkou chuť a polévka na jejím základě je jedinečnou specialitou. Dnes se podíváme na nálev z této bylinky.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Málo jste spali a usínáte během dne? Zapomeňte na kávu, tento trik vás probere okamžitě

Co žihľava obsahuje?

Žihľava obsahuje: vitamín A, vitamín K, vitamín C, vitamín B5, vitamín B2, organické kyseliny, esenciální oleje, minerály, aminokyseliny, taninové sloučeniny, chlorofyl, serotonin, histamin, železo, hořčík, draslík, fosfor, vápník, síru, jód, křemík, sodík.

Je třeba uznat, že výše uvedený seznam je působivý. Díky těmto složkám může mít žihľava pozitivní vliv na naše zdraví. Její zařazení do každodenního jídelníčku může pomoci nejen gurmánům.

Na co pomáhá žihľava?

Žihľava má mnoho výhod. Rostlina snižuje riziko alergických reakcí. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu, močoviny a chloridu sodného. Stojí za zmínku, že žihľava pomáhá zmírňovat bolest.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Citrusový poklad s vyšším obsahem vitamínu C než citron

Nenápadná žihľava může pomoci při vypadávání vlasů. Bylina rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak. Žihľava také zabraňuje zánětům. Výhod je mnoho. Jak připravit žihľavový nálev?

Jednoduchý recept na žihľavový nálev

Nejlépe fungují žihľavy sesbírané před dubnem. Na nálev se používají listy a kořeny. Můžeme použít sušené nebo čerstvé části rostliny. Žihľavu zalijeme vroucí vodou a necháme odstát 15 minut. Nálev se vyplatí přikrýt talířkem.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Jak správně připravit zahradní květiny na zimní období: Které rostliny vykopat a jak je uchovávat?

Takto připravený nálev je nejlepší pít jednou denně před jídlem. Pomůže nám zvládnout jarní únavu a stres, který nás doprovází každý den. Pokud nemáme žihľavu nasbíranou sami, můžeme zajít do bylinkářství nebo lékárny. Na těchto místech bychom ji měli bez problémů sehnat.

Stojí také za to vědět, co je nejlepší pít před spaním, aby tělo mělo správnou regeneraci a uklidnění.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *