Rozčiluje vás, že musíte čekat dvacet minut, než se brambory uvaří? Naštěstí existuje jednoduchý trik, jak tento proces výrazně urychlit.
Brambory v mikrovlnce za pár minut
Oškrábejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vložte je do pevného uzavíratelného plastového sáčku spolu s trochou soli a vaším oblíbeným kořením. Přidejte několik lžic vody. Sáček na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Sáček vložte do mikrovlnné trouby a nastavte na plný výkon. Brambory vařte 7-8 minut.
Brambory v tlakovém hrnci
Pomoci vám může také tlakový hrnec. Oškrábejte brambory a nakrájejte je na plátky široké asi 0,5cm. V tlakovém hrnci rozpusťte dvě lžíce másla, přidejte brambory, osolte, okořeňte a důkladně promíchejte, aby byly brambory obalené máslem. Hrnec uzavřete a dejte na střední oheň. Když uslyšíte syčení, snižte teplotu na minimum a vařte dalších 5 minut. Poté hrnec odstavte a nechte ho zavřený, dokud se neuvolní tlaková pojistka.
Malé kousky a horká voda
Čím menší kousky brambor nakrájíte, tím rychleji se uvaří. Zapomeňte na házení brambor do studené vody a následné ohřívání na sporáku. Místo toho vařte vodu v rychlovarné konvici.
Připravte si brambory předem
Pokud víte, že budete mít následující den málo času na přípravu oběda, připravte si brambory předem. Můžete je uvařit den předem a ohřát v mikrovlnce, nebo je alespoň oškrábat, nakrájet a ponořit do studené vody a uložit do lednice. Následující den vodu vyměňte za čerstvou horkou vodu z konvice a brambory uvařte. Tímto způsobem ušetříte alespoň deset minut.