V Itálii je pití kávy obklopeno mnoha tradicemi a rituály. Jedním z nich je podávání espressa s pohárkem vody, což můžeme vidět i v kvalitních kavárnách V Česku. Jaký je smysl tohoto zvyku a kdy byste měli vodu pít?
Voda k espressu: Nejen na zředění
V dobrých kavárnách se k espressu často podává pohár vody o pokojové teplotě. Pro ty, kdo neznají italské zvyklosti, může být tento postup matoucí. Proč se vlastně káva podává s vodou?
Rozhodně ne k ředění silného espressa. Na sociálních sítích se objevují videa, kde turisté vylévají kávu do vody, což Italové považují za hřích. Espresso je považováno za dokonalou formu kávy, kterou je třeba vypít rychle, maximálně na tři doušky.
Šálek na espresso by měl být bílý, aby nevzbuzoval pozornost a soustředil smysly výhradně na chuť kávy. Měl by být také předem lehce ohřátý, aby káva neztrácela teplotu. Podle Národního institutu italského espressa (ano, takový institut opravdu existuje) by měla mít káva teplotu kolem 67 °C.
Jak správně pít espresso s vodou?
Voda, která se podává k espressu, má za úkol pročistit chuťové pohárky. Proto by se měla pít před samotným espressem, aby připravila ústa na chuť kávy. Díky tomu si můžete plně vychutnat její chuť.
Existují však různé názory na to, jak vodu konzumovat. Někteří tvrdí, že by se měla pít po malých doušcích před každým napitím kávy. Jiní doporučují ponechat si trochu vody na závěr, aby se vypláchly intenzivní chutě, které káva zanechává v ústech. Tento postup osvěží chuťové pohárky a připraví je na další jídla a nápoje.
Podávání vody k espressu je více než jen zvyk – je to způsob, jak zlepšit chuťový zážitek z kávy. Ať už vodu pijete před kávou nebo po ní, hlavní je, že vám pomůže plně si vychutnat každý doušek.