Potraviny, kterým by se lidé nad 50 let měli vyhnout

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Více než třetina populace na Slovensku trpí vysokým krevním tlakem. S přibývajícím věkem se zvyšuje pravděpodobnost, že se tento problém týká i vás. Příčin vysokého krevního tlaku je mnoho, ale než sáhnete po lécích, můžete vyzkoušet změnu životního stylu. To zahrnuje nekouření, zvýšenou konzumaci ovoce a zeleniny, pravidelný pohyb, minimalizaci stresu a omezení příjmu soli.

Vyřaďte polotovary a rychlé občerstvení

Denní příjem soli by měl činit přibližně 5 gramů (asi jedna čajová lžička). Statistiky však ukazují, že v průměru konzumujeme až třikrát více. Většina tohoto nadměrného množství pochází z průmyslově zpracovaných potravin, přičemž pouze asi 25 % přidáváme sami během vaření. Jde především o rychlé občerstvení a různé polotovary, ale i o hotové pokrmy, které stačí jen ohřát.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Posilte své zdraví jedinou přísadou do čaje: Úleva od bolesti v krku a podpora imunity

Neuvědomujeme si často, že sůl je přítomna i v pečivu, sýrech a nakládané zelenině. Je také dobré omezit konzumaci uzenin. Další nevýhodou nadměrného solení je, že postupně ztrácíme citlivost chuťových pohárků na sůl a musíme jídlo stále více dochucovat, aby nám chutnalo. Nadměrná konzumace soli také vede k nechtěné dehydrataci.

Sůl zkracuje život

Nadměrná konzumace soli může zkrátit váš život o více než dva roky. Podle studie publikované v časopise European Heart Journal mají lidé, kteří si do jídla přidávají více soli, než je doporučeno, o 28 % vyšší riziko předčasného úmrtí. Studie rovněž potvrdila, že vysoký příjem draslíku, který se nachází v ovoci a zelenině, může toto riziko výrazně snížit. Nadměrné solení jednoznačně vede k vysokému krevnímu tlaku, což zvyšuje riziko infarktu a mrtvice a zatěžuje ledviny.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Ženy si začaly přidávat černé koření do kávy

Nahraďte sůl bylinkami

Chcete-li zlepšit své zdraví, sledujte množství soli ve vaší stravě. Doporučuje se vařit doma, abyste měli příjem soli pod kontrolou. Místo soli můžete chuť jídla vylepšit bylinkami nebo kořením bez soli. Vhodné jsou například česnek, pepř, kmín nebo kopr. K zlepšení chuti jídla může také pomoci zelenina nebo trochu citronové šťávy.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Dehtové mýdlo: Přírodní zázrak pro zdravou pleť i vlasy

Pokud se těmto radám budete řídit, můžete zlepšit svůj zdravotní stav a prodloužit si život.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *