Česko

Poklad českých zahrad, na který zapomínáme: Chrání střeva, ledviny a mozek

Černý rybíz, který je známý a ceněný po staletí, je skutečným pokladem přírody. Není divu, že se mu přezdívá „černé zlato“. Toto nenápadné ovoce ukrývá množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, díky kterým je skvělým spojencem našeho zdraví.

Černý rybíz – posílení imunity a zlepšení trávení

Černý rybíz obsahuje vysoké množství vitamínu C, polyfenolů, antokyanů a antioxidantů. Tyto látky posilují imunitní systém a chrání před různými onemocněními, včetně rakoviny. Listy černého rybízu mají navíc protizánětlivé účinky.

Výhody černého rybízu:

  • Podpora při nachlazení a infekcích: Vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů z černého rybízu dělá skvělého pomocníka při boji proti nachlazení a chřipce. Posiluje imunitní systém a urychluje rekonvalescenci.
  • Zlepšení trávení: Černý rybíz uvolňuje hladké svalstvo trávicího traktu, což pomáhá při bolestech břicha a nadýmání. Pektin obsažený v černém rybízu reguluje činnost střev a podporuje trávení.
  • Detoxikace organismu: Nálevy z listů černého rybízu mají močopudný a čisticí účinek. Pomáhají odstraňovat toxiny z těla.
Přečtěte si také tento zajímavý článek:  Túje nesnášejí tuto rostlinu vedle sebe. Sázejte ji raději dále

Ochrana mozku, ledvin a zraku

Černý rybíz může zmírnit příznaky migrény díky schopnosti rozšiřovat cévy a snižovat bolest. Antioxidanty obsažené v černém rybízu chrání mozkové buňky před oxidačním stresem, což může zpomalit vývoj Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Zlepšuje také paměť a kognitivní schopnosti.

Výhody černého rybízu:

  • Ochrana mozku: Antioxidanty chrání mozkové buňky před oxidačním poškozením, což může zpomalit rozvoj neurodegenerativních onemocnění.
  • Podpora ledvin: Pravidelná konzumace černého rybízu nebo produktů z něj může snížit riziko vzniku ledvinových kamenů. Pomáhá odstraňovat kyselinu močovou a šťavelovou z těla.
  • Péče o zrak: Vitamín A a antokyany obsažené v černém rybízu mají pozitivní vliv na zrak a chrání před vznikem očních chorob, jako je šedý zákal.
Přečtěte si také tento zajímavý článek:  Přidejte si ráno do kávy toto a postaví vás to na nohy po špatné noci

Zlepšení cholesterolu a zdraví pokožky

Černý rybíz obsahuje pektin, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Antioxidanty chrání kožní buňky před oxidačním poškozením, zpomalují proces stárnutí a zlepšují pružnost pokožky.

Výhody černého rybízu:

  • Snížení cholesterolu: Pektin se váže na LDL („špatný“) cholesterol a napomáhá jeho odstraňování z těla.
  • Péče o pokožku: Antioxidanty chrání kožní buňky před poškozením volnými radikály, zpomalují stárnutí a zlepšují pevnost pokožky.
  • Posílení vlasů a nehtů: Vitamíny a minerály v černém rybízu vyživují vlasy a nehty, které jsou silnější a pružnější.

Černý rybíz si díky svým jedinečným vlastnostem zaslouží označení „černé zlato“. Jeho pravidelná konzumace podporuje zdraví střev, ledvin, mozku a celého organismu. Zařaďte ho do svého jídelníčku a objevte mnohé výhody tohoto výjimečného ovoce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *