Káva už dávno není jen o klasickém espressu nebo cappuccinu. Dnes ji můžete vychutnat v mnoha různých podobách – s mlékem, rostlinnými nápoji, zmrzlinou nebo dokonce šlehačkou. V nabídce kaváren se často objevují nové a zajímavé kombinace. My vám ale přinášíme ještě něco navíc – recepty na kávu, které nejenže obohatí váš den o neobvyklé chutě, ale zároveň dodají vašemu tělu potřebné vitamíny a minerály. Pojďme se na ně podívat.
Kurkuma latte
Kurkuma, známá svou zlatou barvou a výraznou chutí, je rostlina z rodiny zázvorovitých, která má řadu prospěšných vlastností. Kurkumin, její hlavní složka, je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace kurkumy může pomoci s trávením, posílit imunitu a dokonce snížit hladinu cholesterolu. Přidáním kurkumy do vaší kávy získáte lahodný nápoj, který navíc podpoří vaše zdraví.
Ingredience:
- 1/3 šálku mléka
- 1 espresso
- 1 čajová lžička mleté kurkumy
- Špetka skořice
- Volitelně: cukr, med nebo javorový sirup
Příprava:
Do vysoké sklenice nalijte espresso. Mezitím si ohřejte mléko a napěňte ho. Přidejte kurkumu a skořici, zamíchejte a dle chuti oslaďte.
Růžové latte
Možná byste nečekali, že červená řepa může být součástí kávy, ale růžové latte vás přesvědčí o opaku. Tato kombinace nejenže zaujme svou sytou barvou, ale také dodá vašemu tělu cenné vitamíny a antioxidanty. Červená řepa je bohatá na živiny, které podporují zdraví srdce a zlepšují cirkulaci krve.
Ingredience:
- 125 ml plnotučného nebo baristického mléka
- 1/4 šálku šťávy z červené řepy (nebo prášku z červené řepy)
- 1 espresso
- 1 čajová lžička javorového sirupu nebo medu
Příprava:
Do vysoké sklenice nalijte javorový sirup nebo med. Mléko smíchejte s řepnou šťávou a napěňte. Poté přidejte espresso a mícháním vytvořte pěnu. Na závěr můžete nápoj ozdobit lyofilizovaným ovocem nebo špetkou skořice.
Ledová káva s melounem a limetkou
V letních vedrech přijde vhod osvěžující kombinace kávy, melounu a limetky. Meloun nejen osvěží, ale také zlepší cirkulaci krve a přidá kávě jedinečnou chuť.
Ingredience:
- 2 plátky vodního melounu
- Šťáva z půlky limetky
- 4 kostky ledu
- 1 espresso
- 1 čajová lžička javorového sirupu nebo medu
Příprava:
Do vysoké sklenice nalijte espresso. Meloun očistěte, odstraňte semínka a spolu s ledem, limetkovou šťávou a sladidlem rozmixujte. Nalijte směs do kávy a užijte si osvěžující nápoj.
Káva s arašídovým máslem
Arašídové máslo je oblíbené pro svůj obsah zdravých tuků a vlákniny. V kombinaci s kávou vytváří krémový a lahodný nápoj, který dodá energii a podpoří vaše zdraví.
Ingredience:
- 1/2 šálku silné kávy
- 3/4 šálku mléka (volitelné)
- 1 lžíce arašídového másla
- Agávový sirup dle chuti
Příprava:
V malém hrnci zahřejte mléko s arašídovým máslem. Směs rozmixujte do hladka a nalijte ji do sklenice s připravenou kávou. Dle chuti oslaďte agávovým sirupem.
Latte se spirulinou
Spirulina, modrozelená řasa, je superpotravinou, která posiluje imunitní systém, bojuje proti zánětům a podporuje tvorbu červených krvinek. Přidáním spiruliny do kávy získáte nápoj, který nejen chutná skvěle, ale také prospívá vašemu zdraví.
Ingredience:
- 1/3 šálku mléka
- 1 espresso
- Volitelně: cukr, med nebo javorový sirup
Příprava:
Do vysoké sklenice nalijte espresso a přidejte napěněné mléko smíchané se spirulinou. Dle chuti oslaďte.
Vyzkoušejte tyto netradiční kávové recepty a obohaťte svůj každodenní rituál o nové chutě a zdravotní benefity.