Nejzdravější nápoj na světě si můžete připravit doma za pár korun

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Ajran, tradiční turecký nápoj, si získává stále větší oblibu i u nás. Co dělá tento mléčný nápoj tak výjimečným? Díky svým zdravotním přínosům a nízkému obsahu kalorií je ideální volbou pro ty, kteří se zajímají o zdravý životní styl.

Rychlá příprava a skvělá chuť

Ajran si můžete připravit doma během několika vteřin. Na základní recept potřebujete jen dvě suroviny – přírodní jogurt a vodu. Tento nápoj je perfektní pro milovníky mléčných výrobků a snadno se zařadí do každodenního jídelníčku.

Původ a rozšíření

Ajran pochází z Turecka, ale je oblíbený také v dalších zemích Blízkého východu a Balkánu. V poslední době si našel cestu i do kuchyní na Slovensku a v Česku. Jeho jemná, lehce kyselá a slaná chuť skvěle doplňuje tradiční turecká jídla, jako je kebab, ale hodí se i k pečivu, bramborám nebo grilovaným pokrmům. V horkých letních dnech navíc poskytuje příjemné osvěžení.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Ukrajinci přestávají věřit, že zvítězí nad Ruskem, ukázal průzkum

Zdravotní přínosy ajranu

Ajran je nejen osvěžující, ale také velmi prospěšný pro zdraví. Obsahuje vitamíny A, D, B, živé bakteriální kultury, vápník, sodík a bílkoviny, což podporuje imunitu, zlepšuje trávení a chrání před zažívacími problémy. Navíc přispívá k zdraví srdce a cév, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Díky nízkému obsahu kalorií je vhodný i pro ty, kteří si hlídají váhu.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Směs jogurtu, vody a soli: Tento nápoj vás překvapí svými účinky

Jak si připravit ajran?

Na přípravu základního ajranu potřebujete přírodní jogurt (ideálně řeckého nebo balkánského typu) a vodu. Jogurt smíchejte s vodou v poměru 2:1 nebo 1:1, podle toho, jakou konzistenci preferujete. Čím více vody přidáte, tím lehčí a méně kalorický nápoj získáte. Důležité je dobře promíchat, dokud se nevytvoří pěna na povrchu – to je známka, že je nápoj připravený. Ajran se podává vychlazený, takže doporučujeme podávat s ledem nebo dobře vychlazený.

Variace a doplňky

Pokud chcete ajran trochu ozvláštnit, můžete přidat různé ingredience. Mezi oblíbené patří sůl, citronová nebo limetková šťáva a lístky máty. Pro sladší verzi můžete přidat sladidlo nebo ovoce, jako je mango. Pro milovníky pikantních chutí je možné přidat koření nebo česnek. Je však třeba mít na paměti, že tyto úpravy již přesahují tradiční tureckou verzi ajranu.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Jaká bude letošní zima v Evropě a co nás čeká na podzim? Meteorologové mají své odhady

Ajran je skvělý nápoj, který si snadno oblíbíte. Zkuste ho zařadit do svého jídelníčku a užijte si nejen jeho chuť, ale i zdravotní benefity, které nabízí.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *