Může být máslo skladováno při pokojové teplotě? Co na to říkají odborníci?

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Máslo je jednou z nejběžnějších potravin, které používáme v kuchyni. Vzhledem k jeho mléčnému původu je všeobecně rozšířený názor, že by mělo být skladováno pouze v lednici. Je to ale opravdu nutné? O této otázce se vyjadřuje odbornice na výživu a bezpečnost potravin.

Máslo musí obsahovat alespoň 80 % mléčného tuku, i když existují i varianty s nižším obsahem tuku, což musí být uvedeno na obalu. Po vyndání z lednice je máslo obvykle velmi tvrdé, což může být nepraktické. Jak tedy skladovat máslo tak, aby bylo měkké a zároveň se nekazilo příliš rychle? Může být bezpečně ponecháno na kuchyňské lince?

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Začněte prát oblečení rozumně a ušetřete stovky ročně

Může být máslo bezpečně skladováno při pokojové teplotě?

Odpověď na tuto otázku závisí na typu másla. Máslo vyrobené z nepasterizovaného mléka nebo smetany by mělo být vždy uchováváno v lednici, protože při pokojové teplotě se může rychle zkazit kvůli rychlejšímu růstu bakterií. Na druhé straně máslo vyrobené z pasterizovaného mléka, které je běžně k dostání v obchodech, je na růst bakterií méně náchylné a nemusí být nutně skladováno v chladu.

Podle odbornice na výživu a bezpečnost potravin Bri Bell je máslo při pokojové teplotě bezpečné ke konzumaci, protože se díky nízkému obsahu sacharidů a bílkovin nekazí tak rychle jako jiné mléčné výrobky. Sacharidy a bílkoviny jsou totiž oblíbeným zdrojem potravy pro plísně a bakterie.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Chcete zhubnout? Vyvarujte se těchto chyb, které vás mohou stát úspěch

Na co si dát pozor při skladování másla mimo lednici?

Přesto je důležité dodržovat několik základních pravidel, aby máslo mimo lednici zůstalo bezpečné a chutné. Pokud máslo používáte pouze příležitostně, je lepší ho skladovat v lednici. Pokud ho však spotřebujete do týdne, můžete ho ponechat na kuchyňské lince, ale vždy ho udržujte pevně uzavřené v neprůhledné nádobě a mimo dosah slunečního světla.

Co dělat v létě?

V teplých letních měsících by měla teplota v kuchyni zůstat pod 20 °C, což může být obtížné. Proto se v létě doporučuje máslo opět skladovat v lednici. Pokud chcete, aby bylo máslo i mimo lednici čerstvé a měkké, můžete vyzkoušet starou metodu skladování ve vodě. Tato tradiční technika, používaná před vynálezem lednic, udržuje máslo čerstvé. Stačí máslo ponořit do misky s převařenou osolenou vodou, která působí jako přírodní konzervant, a zajistit, aby bylo zcela zakryté. Nádobu poté uložte na stinné místo.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Nalijte tohle do pračky a vyjede z ní špína za celé roky

Tato opatření vám umožní mít máslo po ruce v měkkém stavu, aniž byste museli obětovat jeho čerstvost a bezpečnost.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *