Momentálně se těšíme z největšího výběru čerstvého ovoce. U stánků se vám může zatočit hlava, vše vypadá lákavě, chutně a barevně. Ale je možné ho bez obav jíst, i když dbáte na svou postavu? Je pravda, že nejlepší je jíst ovoce jen ráno?
Často se říká, že ovoce je zdravé a má mnoho vitamínů, ale obsahuje také hodně cukru, a proto by se mělo jíst především dopoledne, zejména při redukční dietě. Někdy se dokonce objevují extrémní názory, že ovoce konzumované večer „hnije“ v žaludku a je špatně stravitelné. Je to pravda? Ne!
Na vině je fruktóza
Doktor Damián Parol se rozhodl tyto mýty vyvrátit. V první řadě zdůraznil, že ne všechno ovoce je stejné, protože obsahuje různé množství fruktózy. Jablka, mango nebo datle mají mnohem více fruktózy než citrusy, borůvky, brusinky a meruňky. I tak ale jejich obsah fruktózy ve srovnání se sladkými nápoji nebo tyčinkami bude stále nízký. Doktor Parol také uvedl, že studie ukázaly, že pouze 1 % zkonzumované fruktózy se přemění na mastné kyseliny. Bylo by tedy velmi obtížné konzumovat tolik fruktózy, aby se hladina tělesného tuku rychle a výrazně zvýšila.
Čas nehraje roli
Výživový poradce je přesvědčen, že ovoce lze konzumovat kdykoliv během dne a že je to dokonce výhodné. Má nízkou energetickou hodnotu, takže večer, když potřebujeme méně kalorií, může být ideální volbou. Někteří lidé však po konzumaci ovoce v odpoledních hodinách pociťují nadýmání. Většina z nás se po něm ale cítí dobře. Proto je lepší využít sezónu ovoce a nevěřit mýtům o dietách.
,,Musíme si také uvědomit, že strava je umění volby, a pokud si odpoledne nedáme ovoce, pravděpodobně sníme něco jiného. Možná si dáme hrst ořechů nebo salát s olivovým olejem. To jsou samozřejmě zdravé věci, ale obsahují hodně tuku. Tuk, který si nevyžaduje žádnou přeměnu, aby se ukládal. Upřímně mě překvapují lidé, kteří se bojí fruktózy (nebo sacharidů obecně), které se teoreticky mohou přeměnit na mastné kyseliny, ale neobávají se mastných kyselin, které jsou už tukem,“ píše na svém webu známý výživový poradce.