Pokud se ocitnete v situaci, kdy máte doma více vajec, než zvládnete spotřebovat, možná přemýšlíte, jak je co nejlépe uchovat, aby se nezkazila. Věděli jste, že vejce můžete i zmrazit? Tento praktický způsob vám může pomoci předejít zbytečnému plýtvání.
Domácí produkce vajec
Stále více lidí se dnes rozhoduje pro chov slepic, aby měli přístup k čerstvým domácím vejcím. V určitých obdobích roku však slepice mohou snést více vajec, než zvládnete zkonzumovat. Podobný problém může nastat, pokud vám někdo daruje velké množství vajec nebo je výhodně nakoupíte. V takovém případě se může zdát, že vejce musíte rychle spotřebovat.
Jednou z možností je připravit různé pokrmy, které obsahují vejce, nebo je uvařit natvrdo. Tímto způsobem prodloužíte jejich trvanlivost a můžete je postupně konzumovat. Existuje však i další praktická metoda – zmrazení vajec.
Jak zmrazit vejce
Možná vás překvapí, že vejce se dají úspěšně zmrazit. Proces je jednodušší, než byste si mohli myslet. Stačí vejce rozbít do misky a dobře je rozmíchat. Takto připravenou směs můžete nalít do formiček na led a nechat zamrazit. Po zamrazení je možné kostičky vajec přemístit do vzduchotěsné nádoby a uložit zpět do mrazničky.
Když budete vejce potřebovat, stačí je vyndat, nechat rozmrazit v lednici a následně je přivést na pokojovou teplotu. Pokud při pečení preferujete přesné množství, můžete si oddělit bílky od žloutků již před zmrazením. Pro lepší konzistenci se do žloutků doporučuje přidat špetku soli nebo cukru.
Další způsoby využití vajec
Pokud vás představa mražených vajec neláká, nemusíte mít obavy – existuje mnoho způsobů, jak je rychle a chutně spotřebovat. Vejce jsou neodmyslitelnou součástí většiny sladkého pečiva a dezertů. Můžete je využít na přípravu bohatých snídaní, jako jsou benediktinská vejce nebo klasická míchaná vejce. Hodí se také do různých omáček, například koprové, nebo si můžete připravit rychlou večeři ve formě smažených vajec.
S těmito tipy si můžete být jisti, že vaše vejce budou vždy připravena k použití, ať už čerstvá, nebo zmrazená. Tímto způsobem se vyhnete zbytečnému plýtvání a zároveň si vychutnáte chutná jídla plná kvalitních bílkovin.