Většina z nás už slyšela, že rajčata by se neměla skladovat v lednici, pokud chceme zachovat jejich chuť a čerstvost. Existuje však další trik, který může prodloužit jejich trvanlivost a zajistit, že zůstanou chutné déle.
Proč se rajčata rychle kazí? Voda je klíčovým faktorem
Rajčata obsahují až 93 % vody a jejich slupka je velmi tenká. Jakékoliv narušení této slupky umožňuje vzduchu proniknout dovnitř, což urychluje proces hnití.
Odstranění stopky rajčete narušuje jeho slupku, což umožňuje snadnější vstup vzduchu. Proto by rajčata s odlomenou stopkou měla být skladována jinak než ta s neporušenou stopkou.
Stopka dolů nebo nahoru? Velký rozdíl v čerstvosti
Časopis Cook’s Illustrated provedl experiment, ve kterém skladovali dvě várky rajčat s odlomenou stopkou při pokojové teplotě: jednu várku stopkou nahoru, druhou stopkou dolů.
Výsledky ukázaly, že rajčata skladovaná stopkou dolů plesnivěla mnohem pomaleji než ta, která byla skladována stopkou nahoru.
Proč stopka dolů funguje?
Je to jednoduché. Skladování rajčat při pokojové teplotě stopkou dolů lépe chrání ovoce před pronikáním vzduchu do oblasti kolem stopky. Tím se zajišťuje, že rajčata zůstanou déle čerstvá.
Lednice nebo pokojová teplota? Vědci se neshodují
Často slyšíme, že rajčata by se neměla skladovat v lednici. Na toto téma bylo provedeno několik vědeckých studií.
Většina vědců se shoduje, že při teplotách pod 10 stupňů Celsia se v rajčatech začíná tvořit látka (Z)-3-hexenal, která zhoršuje jejich chuť.
Abychom zachovali chuť rajčat, je tedy lepší je neskladovat v lednici. Rajčata mimo lednici zůstanou čerstvá kratší dobu, ale tento problém lze vyřešit jejich skladováním stopkami dolů a odstraněním všech plastových obalů.
Tímto jednoduchým trikem můžete prodloužit čerstvost rajčat a užít si jejich lepší chuť po delší dobu.