Češi rádi přidávají do kávy různé ingredience, ale víme, jak to ovlivňuje naše zdraví?

Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Káva je pro mnohé z nás nezbytnou součástí každého dne, ale málokdo si ji vychutná v její čisté podobě bez jakýchkoli přísad. Mléko, rostlinné nápoje, cukr, sladidla, koření… Seznam možností je dlouhý, ale ne všechny volby jsou zdravé.

Každá přísada ovlivňuje chuť, aroma a vlastnosti kávy. Ale co je pro naše tělo lepší? Je lepší volbou cukr nebo sladidlo? A jak je to s přidáváním smetany do kávy? Pojďme se na to podívat blíže.

Mléko nebo smetana do kávy – co je lepší?

Káva s mlékem je velmi oblíbená, zejména u těch, kteří nemají rádi příliš silnou chuť kávy. Přidáním čerstvého, nízkotučného kravského mléka získáte nápoj, který je zdrojem vápníku, vitamínu D3 a bílkovin. Výživoví odborníci však upozorňují, že je lepší kávu nesladit, pokud do ní přidáváte mléko. Na druhou stranu byste se měli vyvarovat použití sušené smetany. I když je dlouho skladovatelná, její složení obsahuje látky jako karagenan, hydrogenované tuky nebo glukózo-fruktózový sirup, které nejsou pro tělo přínosné. Pasterizované mléko je mnohem lepší volbou.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Zajímavý tip: Přidejte tohle do kávy. Pomáhá snížit riziko mrtvice a snižuje cholesterol

A co rostlinné mléko?

Rostlinné nápoje, jako je například ovesné mléko, jsou často považovány za zdravější alternativu živočišného mléka. Je však důležité sledovat složení těchto nápojů, které jsou k dostání v obchodech. Kvalitní produkt by měl mít jednoduché složení, bez přidaného cukru, sladidel nebo umělých tuků. Ideálně by měl obsahovat pouze hlavní ingredienci (například oves nebo mandle) a vodu, případně trochu soli a vápníku.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Je vhodné pít kávu na prázdný žaludek? Toto nám může způsobit

Sladíte kávu?

Přidání cukru do kávy sice může zvýšit její sladkost, ale také výrazně zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pravidelné pití sladké kávy může přispívat k obezitě a dalším zdravotním problémům. Syntetická sladidla, jako je aspartam, nejsou o mnoho lepší volbou. Pokud už chcete kávu osladit, je lepší sáhnout po přírodních sladidlech, jako je stévie nebo xylitol, ale i zde platí, že by měla být používána střídmě.

Smetana a ochucené sirupy

Přidávání smetany do kávy, ať už šlehané doma nebo z plechovky, je dalším způsobem, jak zvýšit kalorickou hodnotu nápoje. Pokud máte rádi bohatší chuť, můžete místo toho vyzkoušet třeba kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny. Ochucené sirupy, i když jsou dostupné v různých příchutích, jsou plné cukru a umělých přísad. Místo nich zkuste raději přírodní alternativy, jako je med, koření nebo kakao.

Nic vás to nestojí, tak proč si nepřečíst i tento článek?  Nové trendy v kávě: Objevte varianty, které prospívají zdraví

Závěrem lze říci, že volba přísad do kávy by měla být promyšlená, abyste si mohli svůj oblíbený nápoj vychutnat nejen s chutí, ale také s ohledem na své zdraví.


Staň se zdrojem inspirace pro své přátele – sdílej článek, který tě zaujal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *