V nedávném pořadu známé osobnosti z televizních obrazovek přinesly divákům zajímavý pohled na potraviny, které by v našich kuchyních neměly mít místo. Zaměřily se na otázky, které trápí mnohé z nás: Jaké potraviny je lepší se vyhnout a proč?
Prvním z diskutovaných výrobků jsou marshmallows. Tyto sladkosti, oblíbené především pro svou výraznou sladkou chuť, jsou ve skutečnosti plné cukru a dalších složek, které nejsou pro naše zdraví přínosné. Katarzyna Bosacka, známá pro své důrazné názory na zdravou výživu, uvedla, že tento produkt v její domácnosti rozhodně nemá místo. Důvod? Nadměrné množství cukru, umělá barviva a želatina, které mohou přispět k obezitě a dalším zdravotním problémům, jako jsou ateroskleróza nebo potíže s oběhovým a trávicím systémem.
Dalším problematickým produktem jsou barevné sladkosti plněné čokoládou. I zde je hlavním problémem vysoký obsah cukru a umělých barviv. Pravidelná konzumace těchto sladkostí může mít negativní vliv nejen na naše zdraví, ale také na funkci mozku, koncentraci a paměť. Je tedy na zvážení, zda tyto pochoutky vůbec zařadit do nákupního košíku.
Toastový chléb, často přítomný v našich kuchyních, je další potravinou, kterou Bosacka kritizuje. Tento vysoce zpracovaný produkt je plný konzervantů a jednoduchých sacharidů. Ačkoli se může zdát neškodný, jeho nadměrná konzumace může mít negativní dopad na naše zdraví. Bosacka doporučuje – občas ano, ale vždy s mírou.
Čipsy, které patří mezi oblíbené pochoutky mnoha lidí, jsou dalším produktem, kterému bychom se měli vyhýbat. Většina druhů obsahuje nejen nezdravé tuky, ale také velké množství konzervantů. Čipsy vyráběné z bramborové drti mají daleko k tomu, co bychom mohli považovat za zdravé. Pokud si je přece jen dopřáváte, zvolte alespoň méně škodlivou verzi – například jen solené.
Na závěr moderátorky varují před vysoce zpracovaným masem, jako jsou uzeniny, paštiky a klobásy. Při nákupu těchto produktů je důležité pečlivě číst složení. Často totiž obsahují mechanicky oddělené maso (MSM), které je z výživového hlediska méně hodnotné.
Celkově lze říci, že je důležité vybírat si potraviny s rozvahou a věnovat pozornost tomu, co přinášíme do své kuchyně. Zdraví máme jen jedno, a proto stojí za to investovat čas do výběru potravin, které nám ho pomohou udržet v dobré kondici.